Europos Sąjungoje pirmaujančios maisto inovacijų iniciatyvos, siekiančios tvaresnės, sveikesnės ir patikimesnės maisto sistemos visame žemyne, EIT FOOD inicijuotas hakatonas AGRIFOOD’21 vyko 2021 m. lapkričio 17-18 d. Kūrybinių dirbtuvių metu dalyviai, padedami mentorių, siekė pasiūlyti kūrybiškus sprendimus organizatorių iškeltiems iššūkiams spręsti šiose srityse: tvaresnė akvakultūra, trumpoji maisto tiekimo grandinė, tvarios maisto pakuotės, šalutinių maisto gamybos produktų panauda, žemės ūkis – visuomenei patrauklus sektorius, alternatyvių baltymų skatinimas.

Tarp 8 studentų komandų, dalyvavusių hakatone – penki Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakulteto Tarptautinio verslo IB21B grupės studentai Martynas Glebavičius, Paulius Ūselis, Lukas Sipavičius, Julijus Jakovlevas, Rokas Šidlauskas bei du Viešbučių ir restoranų verslo VR19E gupės studentai – Martynas Indrišiūnas ir Austėja Gražinytė.

Lapkričio 15-16 d. studentai pradėjo atlikti užduotis, o lapkričio 17 d. klausė pranešimo „Hakatono sėkmės istorija: alternatyvieji baltymai, ką galima sukurti?“ (pranešėja Milita Žygytė, „Hack Digital Sea“ nugalėtoja). Vėliau komandos jungėsi į mentorystės sesiją, dirbo komandose, klausė pranešimo „Kaip teisingai nusistatyti prioritetus, kad galėtume įveikti iššūkius?“ (pranešėja Alina Laukienė „Xplicity“, pardavimų ir rinkodaros vadovė). Po pranešimo vėl vyko komandinis kūrybinių dirbtuvių darbas. Lapkričio 18 d. prasidėta pranešimu „Kokie sprendimai šiandieniniams iššūkiams yra kuriami rinkoje?“ (pranešėjas Augustinas Alešiūnas, „ART21“ direktorius), komandos susitiko su mentoriais, kūrė idėjų prototipus, kartu su mentoriais juos peržiūrėjo, tobulino ir ruošė pristatymui. Išklausius pranešimą „Pagrindiniai tobulo pristatymo principai“ (pranešėja Ieva Šūmakarytė, „Startup Lithuania“ renginių ir pre-akseleratoriaus vadovė), vyko idėjų pristatymas komisijai, jų įvertinimas ir laimėtojų paskelbimas.

Du Fakulteto studentai – Martynas Glebavičius ir Paulius Ūselis su komanda „Pirmi nuo galo“ – tapo pagrindinio prizo laimėtojais, pasiūlę sukurti maisto kubelius iš vaisių ir daržovių išspaudų bei vaisių, netinkamų parduoti dėl nestandartinės išvaizdos. Idėja itin unikali tuo, kad patrauktų vaikus, kurie nelabai mėgsta vartoti daržoves, be to, jų pasiūlyta pakuotė būtų visiškai suyranti. Ši idėja, komisijos vertintojų nuomone, labai aktuali, išgryninta, todėl ir buvo įvertinta kaip geriausia.

Fakulteto studentas Martynas Indrišiūnas kartu su komanda „Eco Hills“ užėmė antrąją vietą, Lukas Sipavičius kartu su komanda „Mirusių poetų draugija“ užėmė trečiąją vietą. Šios komandos idėja – saulės kolektorių ir akvaponikos sistemos naudojimas žemės ūkyje, auginant žalialapes prieskonines daržoves. Komanda pasiūlė visame daržovių auginimo procese drėkinimui naudoti vandenį, kurį žuvys išfiltruotu ir prisotintų nitritais, kurie skatintų lapinių daržovių augimą. Išsamiau susipažinti su hakatono idėjomis galite čia.

Dėkojame darbo grupės nariams iš Verslo vadybos fakulteto, padėjusiems užtikrinti sėkmingą renginio moderavimą, idėjų vertinimą, studentų kuravimą: Aušrai Turčinskaitei-Balčiūnienei, Fakulteto prodekanei, Daliai Karlaitei, Vadybos katedros vedėjai, lektorei, Valdui Dambravai, Reklamos ir komunikacijos katedros lektoriui, Vilmai Dubinskaitei, Turizmo katedros lektorei ir Danutei Maksimovičiūtei, Tarptautinio verslo katedros lektorei!